klanten beoordelen ons met een
   

Summerproof tuin

Ja ja, het is officieel zomer. Niks zo lekker als daarvan genieten in eigen tuin, toch? De tuin van de familie Huzen is er dankzij Hoveniersbedrijf Martin Dunnink helemaal klaar voor. Zij kunnen genieten van een sfeervolle buitenplek. Ben je benieuwd hoe ze deze tuin summerproof hebben gemaakt? Lees dan onderstaande blog!

 

Graszoden

Wat een prachtig groen gazon heeft de familie Huzen hè? Dit komt doordat Hoveniersbedrijf Martin Dunnink niet alleen heeft ingezet op kwalitatieve graszoden (door gebruik te maken van graszoden zonder ‘net’ wordt het milieu ook gespaard), maar ook op een gezonde bodem van goede kwaliteit. Door de toepassing van de nodige humus en een bodemverbeteraar heeft deze grond nu een gezonde samenhang tussen lucht, water en voeding en wortelen de graszoden zich goed.

Keramische tegels

In de tuin van de familie Huzen ligt de Ceramica 2.0 Robusto 60x60x2 Liberty Medium. Dit is een keramische tegel van 2 cm dik welke ook in 60x60x3cm en 90x90x3cm leverbaar zijn. Wist u dat keramische tegels vragen om een stabiele, stevige ondergrond?

Als de ondergrond in loop der jaren gaat ‘werken’ door bijvoorbeeld een te onstabiele ondergrond of opvriezen dan is de kans aanwezig dat de tegels gaan bewegen en de voegen eruit knappen. Door gebruik te maken van een Romfix ondergrond en voeg is dit uitgesloten.

 

Het werkt als volgt:

 

 1. Vliesdoek over de ondergrond zodat deze niet vermengd met de bovengrond
 2. Drukverdeelmatten over het vliesdoek om piekbelasting te voorkomen
 3. Waterdoorlatende mortel over de drukverdeelmatten
 4. De keramische tegels lijmen op het waterdoorlatende mortel
 5. De keramische tegels voegen met een harde, waterdoorlatende voeg van 5 mm

 

Hierdoor wordt de bestrating 1 plaat waardoor verzakkingen, opzij schuiven etc. uitgesloten is.

Nieuw gebakken

De paden zijn bestraat met Gebakken Dikformaat Loreto 85 mm van Van der Sanden. Dit zijn vormbak klinkers die met een vormbakpers gemaakt worden. Dit houdt in dat hompen klei in vormbakken geperst worden en overtollige klei aan de bovenzijde wordt afgestreken. Vervolgens worden de vormbakken omgedraaid en vallen de stenen uit de bakken. De vormbak klinkers hebben aan de zijkant afstandshouders. Deze zorgen voor een regelmatig voegpatroon van 3 mm breed, met als resultaat mooie rechte lijnen in het straatbeeld. Een bijkomend voordeel is dat de afstandshouders de waterpasseerbaarheid vergroten.

 

In deze tuin zijn de gebakken dikformaten in halfsteensverband gelegd en is er aan weerzijden een dubbele ‘strek’ gemaakt. ‘Strek’ houdt in dat de randen in een afwijkende richting zijn gelegd. Door te kiezen voor halfsteensverband geven de paden de tuin meer diepte.

Hoogteverschillen

Hoveniersbedrijf Martin Dunnink heeft in deze tuin mooie doorkijkjes gecreëerd met lage muurtjes van Linia Excellence 12x12x60 cm Nero stapelblokken. Deze hebben ze op een fundering van Opsluitband 5x15x100 cm Grijs geplakt om het gewicht beter te verdelen. Opsluitbanden zijn hiervoor uitermate geschikt vanwege hun lange en smalle afmetingen.

Verlichting

Hoveniersbedrijf Martin Dunnink heeft in deze tuin verlichting van Lightpro geïnstalleerd. Lightpro is een innovatief 12 volt verlichtingsconcept dat snel en eenvoudig te installeren is. Tijdens de aanleg van deze tuin hebben de hoveniers de Lightpro 12 Volt kabel  aangelegd en de trafo aangesloten. De klant sluit hier later zelf de eenvoudig verlichting op aan. Dit is met een draai- en kliksysteem een fluitje van een cent. Het is daarnaast door de lage 12 volt spanning veilig voor zowel mens als dier.

 

Beplanting

Om de beplanting op zijn allermooist te laten uitkomen is de nodige bemesting en humus aangebracht in de tuin. Om hoogtes te creeren zijn er diverse struiken, fruit en zuil-bomen aangeplant, welke met de bestaande bomen de basis vormen voor deze tuin. Doordat er gebruik is gemaakt van grote groepen vaste planten welke op hun tijden prachtige bloeikleuren laten zien is de tuin van het vroege voorjaar tot in het najaar een ware bloemprachtIn de winter geven de siergrassen, de hagen en een aantal vaste planten nog voor de winterse kleuren in de tuin. Om in het vroege voorjaar ook kleur in de tuin te krijgen zijn er diverse bloembollen tussen de vaste planten aangebracht.   

Kortom een tuin om lekker van te genieten deze zomer! Maar natuurlijk ook de rest van het jaar.

Contact

Neem vrijblijvend contact op

  Lees hier onze privacyverklaring.

  Martin Dunnink

  Contactgegevens:
  Burg. van Sandickstraat 3
  7711 HW Nieuwleusen
  06-1514 0920
  info@martindunnink.nl