klanten beoordelen ons met een
   

Fuchsia’s en geraniums opkuilen

Veel mensen missen in huis, schuur of garage de ruimte om hun verzameling fuchsia’s en geraniums (Pelargonium) te laten overwinteren. U kunt ze ook ingraven in de tuin (met grond bedekken) of ze in een flinke kist vol potgrond laten overwinteren.

Afgevallen blad

Afgevallen blad is niet alleen geschikt voor de composthoop of om bladaarde te maken, maar dient ook als afdekmateriaal voor gevoelige, grote vaste planten zoals Gunnera. Laat het Gunnera-blad gewoon zitten, maar maak een vijftig centimeter hoge gaasrand rond de voet van de plant en vul de ruimte erbinnen met afgevallen blad.

gunnera

Gunnera

Bol- en knolgewassen rooien

Gladiolen, Ixia’s, dahlia’s, knolbegonia’s en dergelijke kunnen niet tegen vorst en moeten nu de grond uit als u ze wilt overhouden. Het sein om dat te doen is meestal het zwart worden van het blad van de dahlia’s door lage temperaturen.  

Rooi niet te vroeg, omdat de diktegroei van bollen en knollen vooral in deze late periode plaats vindt. Snij stengels op twee centimeter boven de bol of knol af en laat de stengelstompjes indrogen op een droge, luchtige plek.

Na verloop van tijd laten ze makkelijk los en is ook de grond rond de bol of knol zover gedroogd dat deze er voor een flink deel afvalt. Verder schoonmaken is niet nodig. Bewaar de bollen of knollen op een koele, normaal vochtige plek.

Compost maken

Vanouds komt in oktober veel organisch afval uit de tuin. In plaats van afvoeren, kunt u ook overwegen er compost van te maken. Een compostbak is snel gekocht of gemaakt. Recycling van gezond tuinafval (en ongekookt plantaardig keukenafval) heeft altijd zin.  

Mest onkruidvrij maken

Als u uw (moes)tuin met oude stalmest bemest, zult u merken dat dit vol onkruidzaad zit dat al snel gaat ontkiemen. Zaden verliezen namelijk hun kiemkracht niet in de magen van koeien en paarden. U kunt de mest het beste eerst composteren.  

Wissel lagen mest af met ander te composteren materiaal. Door de hoge temperatuur die tijdens het composteren ontstaat (tot wel 60 °C) verdwijnt het kiemvermogen. Het eindproduct is een zeer voedselrijke compost.

Voeding voor pioenen

Pioenrozen vragen veel voeding. Geef ze dat bij uitzondering nu nog in de vorm van een lekkere laag goed verteerde stalmest voordat de winter begint.

Contact

Neem vrijblijvend contact op

    Lees hier onze privacyverklaring.

    Martin Dunnink

    Contactgegevens:
    Burg. van Sandickstraat 3
    7711 HW Nieuwleusen
    06-1514 0920
    info@martindunnink.nl